Openingstijden

MA en WO: 09:00 - 17:00 |19:00 - 20:00
DI, DO EN VR: 09:00 - 18:00

Spoedlijn

24/7 bereikbaar
036-523 64 46

Fret

Voeding

De fret is een strikte carnivoor (vleeseter). Zijn maagdarmkanaal is erop gebouwd om prooidieren in zijn geheel op te eten en te verteren. Prooidieren bestaan uit goed verteerbare vleeseiwitten. In het maagdarmkanaal van prooidieren bevinden zich slechts kleine hoeveelheden, reeds gedeeltelijk verteerde plantaardige bestanddelen.

Lees meer

Fruit en groenten worden niet verteerd. De aanwezigheid zal de voedingswaarde van het voedsel verlagen. Grote ingeslikte stukken kunnen obstipatie (verstopping) veroorzaken. Fretten hebben echter (helaas) wel een smaakvoorkeur voor suikers, groenten en fruit. Een overmaat aan koolhydraten stimuleert echter de alvleesklier tot een hogere productie van insuline. Deze verhoogde productie kan bij een jarenlange overstimulatie leiden tot de vorming van insulinomen ( = kleine tumortjes van de alvleesklier) op latere leeftijd.

Juiste voer voor de fret:

Speciaal frettenvoer. In de afgelopen jaren zijn er meerdere frettenvoeders op de markt gekomen, omdat de fret in populariteit enorm is gestegen en de fabrikanten hierop inspelen. Helaas zijn lang niet alle nieuwe frettenvoeders van voldoende kwaliteit. Over het algemeen kun je stellen dat een goede kwaliteit voeding duurder is door de gebruikte vleeseiwitten.

Kittenbrokjes van de duurdere merken diervoeding. Deze zijn van een voldoende kwaliteit om in alle levensstadia van de fret te voorzien. Royal Canin Weaning kitten (alleen verkrijgbaar via de dierenarts) is een voeding die ik momenteel steeds meer aanbeveel vanwege de zeer goede resultaten.

Prooidieren. Brokjes van de aanbevolen dure merken bevatten toch nog een bepaalde hoeveelheid plantaardig materiaal. Daarom voeren veel frettenliefhebbers tegenwoordig hun fretten gedeeltelijk of volledig met prooidieren, zoals muizen, andere kleine knaagdieren en gevogelte. Muizen zijn een volledige voeding waaraan niets toegevoegd hoeft te worden. Het eten van gemiddeld twee muizen per dag is per fret meestal voldoende. Prooidieren kunt u bestellen via (spciale) dierenwinkels of via prooidier.nl

Gedrag

De toenemende populariteit van de fret heeft het diertje waarschijnlijk te danken aan zijn speelse karakter. Zijn gedrag is actief, komisch en sociaal naar de mens. Er wordt een goede band opgebouwd met de verzorger. Het zijn sensitieve (gevoelige) dieren. Ze zijn zeer goed in staat om stemmingen en gevoelens van mensen op te pikken. Ze reageren daar ook op.

Lees meer

Waarschijnlijk is de fret zo speels, omdat het een roofdiertje is. Via het spelen leren de pups het jagen en ook het verdedigen van hun territorium. Een fretje zal ook altijd naar je toe komen en je uitnodigen tot spelen. Vooral jonge fretten zijn zeer speels en actief en houden er niet van om lang vastgehouden te worden. Ze spelen en onderzoeken eigenlijk voortdurend, als ze wakker zijn. Naarmate de fret ouder wordt, neemt zijn activiteit af en zal hij meer slapen. Nieuwsgierig zijn ze ook, ze kruipen overal onder, tussen en in.

Fretten zijn territoriale dieren en verdragen niet altijd andere fretten in hun leefruimte. Vooral ongecastreerde dieren vertonen dit gedrag. Voor de meeste fretten is het gedrag van een territoriale fret een van de grootste oorzaken van stress. Om dit te voorkomen is het aan te raden om fretten vanaf de aanschaf ieder een eigen kooi (territorium) met eet-, poep- en slaapplek te geven. Als het onderling goed gaat, kunnen ze dan elke dag een paar uur of langer samen spelen buiten de kooien.Een fret die alléén wordt gehouden (het rijk alleen heeft), waar een eigenaar veel tijd aan besteed, die veel mag rondlopen, steeds nieuwe uitdagingen in de vorm van spelen en speeltjes krijgt is over het algemeen het langst gezond.

Het is normaal gedrag dat fretten voedsel verstoppen, een soort voorraadje voor “slechte tijden”. Als dit brokjes zijn is dit meestal geen probleem. Als u prooidieren voert kunt u deze beter in een afgesloten ruimte geven.

Als ze buiten komen, zullen ze door hun nieuwsgierigheid steeds verder van het huis weglopen en weten dan helaas meestal de weg niet meer terug te vinden. Daarom kunt u ze buiten het beste alleen aan een tuigje meenemen. Als u een tuin heeft en die “fretproof” kunt maken, zodat ze er niet uit kunnen …..dan vinden de meeste fretten het heerlijk om in de tuin rond te rennen en alles daar te onderzoeken.