Vuurwerkangst

Hoewel december voor velen van ons een feestmaand is met veel gezelligheid en warmte, is dit niet voor alle dieren het geval. Door vuurwerkangst wordt de maand december voor sommige dieren en hun eigenaar een ware nachtmerrie. Angstig onder de tafel zitten, wegkruipen onder het bed, beven over het hele lijf, niet meer naar buiten willen om hun behoefte te doen en soms letterlijk tegen de deuren en muren omhoog springen; het zijn verschijnselen die al bij de eerste knal in december, soms tot ver in januari kunnen optreden. Het is een regelmatig voorkomend probleem dat een specifieke en zorgvuldige aanpak van de eigenaar vraagt.
Zeewolde-zwolse-diep-dierenarts-blog-vuurwerkangst

Hieronder volgen verschillende mogelijkheden om uw dier te ondersteunen. Afhankelijk van de ernst van de vuurwerkangst zal het nodig zijn één of meerdere middelen in te zetten.

Gedrag

De manier waarop u een  dier met (vuurwerk-)angst benadert is een belangrijk deel van de ‘therapie’. Het bevestigen dan wel negeren van bepaald gedrag speelt een grote rol in het ontstaan en onderhouden van gewenst of ongewenst gedrag. In het geval van vuurwerkangst mag u uw huisdier best wat aandacht geven, u laat hiermee zien dat u er bent voor het dier maar u moet dit niet overdrijven. Een dier dat zich bijvoorbeeld terugtrekt onder de tafel mag daar best blijven zitten. Dit is veilig en voelt goed voor het dier. Het heeft geen zin om het dier te straffen voor het angstgedrag, dit werkt averechts. Als u rustig bent en vertrouwen uitstraalt, voelt het dier zich beter op zijn gemak.

Natuurlijke producten voor het dier

  • Tabletten op basis van aminozuren/GABA/vitamine-B. Het handige van deze tabletten is dat ze twee uur van tevoren gegeven kunnen worden en daarmee snel werken. Na 6 uur mag het opnieuw gegeen worden. Dit product was al bekend in de vorm van een verdamper en een halsband, nu ook in tabletvorm. Heel handig in gebruik!
  • Tabletten op basis van L-Theanine, een van nature rustgevende stof uit groene thee. Zowel voor de hond als voor de kat. U moet hier ongeveer een maand van tevoren mee beginnen. Deze tabletten zijn ook heel geschikt om dieren die nog geen angst hebben de maanden voor oud&nieuw door te laten komen, bijv. puppies of jonge dieren die oud&nieuw voor de eerste keer meemaken.
  • Rustcompositum: Kalmeert en ontspant en maakt het dier beter ‘aanspreekbaar’ en hierdoor beter ‘trainbaar’. Starten vanaf begin december. Rond oudejaarsavond kan de dosis in alle veiligheid tot 3x worden opgevoerd, tot het dier merkbaar rustig wordt.
  • Puur Nervositeit: Bij angst voor onverwachte (harde) geluiden en onrust door luchtdrukverschil (bijv. onweer). Starten vanaf half december.
  • Bach Rescue Remedy: Een spray voor op de tong of druppels voor door het drinkwater. Het werkt onmiddellijk in acute stresssituaties. Geven op de dag(-en) zelf.

Natuurlijke producten voor het huis/de omgeving

Om de sfeer in de directe omgeving van het dier aangenamer te maken en de angstgevoelens van het dier te verminderen, kan een verdamper, spray of halsband worden gebruikt. De geruststellende werking van deze producten berust op het vrijkomen van zgn. feromonen. Moederdieren scheiden deze feromonen vlak na de geboorte van de pups en kittens uit om de dieren gerust te stellen. Op volwassen leeftijd herkennen de dieren deze geurstoffen en reageren ze opnieuw op de geruststellende werking.

Gedragstherapie en training van het dier

Door middel van gedragstherapie of training kan elke vorm van gedrag in een bepaalde richting worden gestuurd. Ook vuurwerkangst kan op deze manier worden behandeld. U kunt dit doen in samenwerking met erkende dierengedragstherapeuten. Wij kunnen uw huisdier hiervoor verwijzen.

Vuurwerk-CD

Specifiek voor vuurwerkangst bestaat er een “vuurwerk-CD” die u van dienst kan zijn bij het ‘behandelen’ van uw dier thuis. Door de vuurwerkgeluiden op de CD kunt u uw dier langzaam aan deze geluiden laten wennen. U begint met de CD heel zacht te zetten en laat het geluid in de loop van de weken steeds verder toenemen.

Kalmerings-pasta/tabletten

In ernstige gevallen van vuurwerkangst is medicatie niet altijd te voorkomen. De tabletten die we tot vorig jaar gaven, mogen niet meer gegeven worden. Er is een alternatief, een pasta die op het wangslijmvlies gesmeerd moet worden. U moet wel handschoenen dragen bij het opbrengen van de zalf. 

Ook mogen we tabletten voorschrijven die gebruikt worden tegen epilepsie. Deze zetten we niet vaak meer in omdat ze eerder bijwerkingen vertonen.

Thundershirt

Het thundershirt is een soort rompertje dat met klittenband rond het lichaam wordt bevestigd. Het is niet het rompertje dat we gebruiken na operaties, het is strakker en dat is precies de werking van het shirt. Het is vergelijkbaar met de werking van het inbakeren van baby’s. Het geeft rust en biedt veiligheid. Het kan ingezet worden bij alle vormen van angst of stress en ook tijdens de vuurwerkdagen kan het helpen om het dier rustiger te maken. Het is belangrijk om het tussendoor uit te doen, anders went het dier aan het shirt en voelt het de heilzame werking ervan niet meer.