Winter update

Winterperikelen

December is een speciale maand, zowel voor u als voor uw huisdier. Warm door alle feestdagen die er zijn en de gezelligheid die dit met zich meebrengt. Koud door de intrede van de winter met mogelijk sneeuw, ijs en gladheid.
Zeewolde-zwolse-diep-dierenarts-blog-winter-update-perikelen

Vergiftiging

Rond kerst en oud & nieuw staan er regelmatig lekkere dingen op tafel. Een aantal hiervan is giftig voor uw huisdier. Zeer bekend natuurlijk chocola. Minder bekend rozijnen, druiven, sommige noten, zoetstof, koffie, tabak, alcohol, kerstbrood/-krans en nog veel andere stoffen. Kleine hoeveelheden kunnen soms al onherstelbare schade aanrichten. Helaas komt het ieder jaar voor dat we een hond of kat moeten laten braken of met vergiftigingsverschijnselen binnen krijgen omdat ze dit soort producten hebben gegeten. Het zijn altijd kleine onbewaakte momenten waarop het gebeurt (o.a. toiletbezoek). Laat daarom nooit iets staan als u er niet bent, ook niet ingepakt, ook niet op een randje, in een keukenkastje, etc. Niet alleen voedsel ook andere kerstwaren zijn giftig. Denkt u hierbij aan o.a. water waar de kerstboom in staat, kerstster (plant), buxus/taxustakken (kerststukjes). Tot slot zijn er dieren die kerstballen als normale ballen beschouwen met nare wonden tot gevolg.

Vuurwerkangst

Voor een aantal dieren is vuurwerkangst een groot probleem. Naast honden kunnen ook katten er last van hebben. Normale angst is acceptabel, een dier mag zich terugtrekken onder de tafel of naar boven gaan. Zorg voor een rustige plek en houdt ramen en deuren dicht. Als de angst te groot wordt zijn er verschillende producten die kunnen worden ingezet. Veilige producten die zorgen dat uw dier de avond/nacht goed door komt. In uiterste gevallen is een tranquilizer het enige middel dat uitkomst biedt. Vraag ons op tijd naar de mogelijkheden voor uw huisdier. Lees hierover meer bij het aparte nieuwsbericht over vuurwerkangst.

Sneeuw, IJs, Strooizout

Tot slot de kou. Door sneeuw, ijzel en niet te vergeten het strooizout kunnen de zoolkussentjes van uw hond geïrriteerd of beschadigd raken. Behandeling hiervan kan zeer lastig zijn. Het is daarom verstandig de beharing bij de tenen kort te houden en de pootjes in te smeren met een speciale voetzooltjeszalf voor honden.