Wat is jouw huisdier je waard?

Week van het Huisdier.

'De week van het huisdier' wordt dit jaar gehouden van 16 t/m 24 mei. Het thema van dit jaar is: “Wat is jouw huisdier je waard?”.
Zeewolde-zwolse-diep-dierenarts-blog--week-van-het-huisdier

Wat is eigenlijk de waarde van een huisdier en wat voor afwegingen maken mensen bij het beantwoorden van die vraag? Het hebben van een huisdier kost geld. Soms veel geld. Allereerst de kosten voor de aanschaf van het dier (varieert natuurlijk enorm per dier), de kosten van de voeding (kunnen bij grote hondenrassen of bij speciale ziekten hoog oplopen), de kosten van de huisvesting en verzorging (denk aan een voldoende groot hok bij knaagdieren, de kosten van een trimster, hondenkussen, evt. bench, kattenbak/mand/krabpaal, etc.). Ook moet u, in het geval dat u een hond kiest, rekening houden met de kosten van een puppycursus, een vervolgcursus, evt. pension.

Naast al deze normale kosten komen de kosten van de dierenarts, welke soms flink kunnen oplopen. De ervaring leert dat niet iedereen hierop is voorbereid. Natuurlijk houdt men rekening met kosten van vaccinaties, ontworming, antivlooienmiddelen, etc. Meestal worden de gangbare operaties als sterilisaties en castraties ook wel meegenomen in het kostenplaatje. Anders is het echter met onverwachte zaken als ernstige ziekten, aanrijdingen, zware vechtpartijen of bijv. ziekten van konijnen of cavia’s (die verhoudingsgewijs duur zijn). Dan komen de kosten onverwachts en kunnen het forse bedragen worden. Dit zijn lastige gevallen waarbij de finaciën een goede medische zorg in de weg kan komen te staan. Wat men voor een dier over heeft, gaat niet alleen om geld. Huisdieren vragen ook tijd en aandacht, ook hierin moet u in voldoende mate kunnen voorzien.

Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren.

Het LICG is een onafhankelijke organisatie die voorziet in de behoefte om betrouwbare informatie te verschaffen over het verantwoord omgaan met huisdieren. De informatie die wordt verstrekt is up to date, correct en objectief en kan zo veel als mogelijk worden beschouwd als wetenschappelijk. neem een kijkje op: www.licg.nl