Het moment waarop een dier de seniorenleeftijd bereikt is afhankelijk van het ras. Voor grote rassen ligt deze leeftijd rond de 7-8 jaar, voor kleine rassen ronde de 9-10 jaar. Vaak wordt gedacht dat de seniorenleeftijd veel hoger ligt, dit is echter niet het geval.
Met het stijgen van de leeftijd gaat het lichaam achteruit in functionaliteit. Het hart, de gewrichten, de nieren, de hersenen en nog veel andere organen hebben in meer of mindere mate te lijden van het ouder worden. Het is hierbij verraderlijk dat soms meer dan 70 % van het weefsel onherstelbaar is beschadigd, voordat er symptomen zichtbaar zijn. Dit is precies de reden waarom de seniorenleeftijd lager ligt dan vaak wordt gedacht. Het lichaam is namelijk al senior voordat we iets aan het dier zien. Met aanvullend onderzoek, zoals urine-, bloed- of röntgenonderzoek, kunnen we ouderdomskwalen in een vroeg stadium diagnosticeren en er voor zorgen dat de achteruitgang wordt geremd of zelfs wordt voorkomen.
De punten die aan de orde komen betreffen klachten als stramme gang, incontinentie, doofheid, staar/blindheid, dementie, verminderd uithoudingsvermogen, etc. Allerlei zaken die extra aandacht vragen om uw hond een goede oude dag met zo min mogelijk mankementen te bezorgen.
Dit seniorconsult doen we rond de leeftijd van 8 jaar. U krijgt hiervoor een oproep thuisgestuurd en u kunt daarna een afspraak maken. Het is natuurlijk vrijblijvend, maar wij adviseren u om hier gehoor aan te geven. Het is helaas de laatste fase in het leven van uw huisdier en die moet dierwaardig, zonder al te veel ongemakken, verlopen. Samen zorgen we ervoor dit te realiseren!