Franse hartworm ook in Nederland

Parasieten en overbrengers van parasieten houden zich met het verstrijken van de tijd niet aan dezelfde verspreidingsgebieden. Klimaatveranderingen en het reizen van mens en dier spelen hierbij een grote rol. De Franse hartworm kwam gedurende lange tijd niet in Nederland voor. Tegenwoordig is de parasiet echter ook een serieuze bedreiging voor de hond in bepaalde gebieden van Nederland.
Zeewolde-zwolse-diep-dierenarts-blog-hartworm

Honden kunnen zich besmeten door het eten van vossenontlasting, maar ook door het eten van slakken, kikkers, kleine knaagdieren en vogels. Zelfs door het oplikken van slakkenslijmsporen kunnen ze zich infecteren. De larven van de franse hartworm kunnen zich namelijk in al deze dieren bevinden.

De ziekte gaat gepaard met een verscheidenheid aan symptomen, zodat de ziekte niet altijd direct te herkennen is. Met behulp van ontlastingonderzoek is de diagnose te stellen en kan de behandeling worden ingesteld. Aangezien de behandeling helaas niet altijd aanslaat, is het van groot belang dat honden goed ontwormd worden. Alle honden moeten minimaal 4 keer per jaar ontwormd worden met een goed ontwormingsmiddel dat ook tegen de franse hartworm werkt. Honden die van alles opeten lopen een groter infectierisico en moeten daarom vaker ontwormd worden.

Neemt u gerust contact met ons op voor meer informatie en advies.