Ziekte van Lyme

Borreliose

Borreliose of Lyme-borreliose is een infectieuze ziekte die wordt overgedragen door teken. De belangrijkste tekensoort die deze ziekte overdraagt is de Ixodes Ricinus, een teek die massaal aanwezig is van begin maart tot oktober.
Zeewolde-zwolse-diep-dierenarts-blog-ziekte-van-lyme

1 op de 5 teken besmet met de Borrelia-bacterie

In Nederland is gemiddeld 1 op de 5 teken  (20%!) besmet met Borrelia. Dit betekent dat uw hond, wanneer die met teken in aanraking komt, een tamelijk grote kans heeft om besmet te raken met deze infectie. Ongeveer 48 uur na aanhechting op de huid kan de ziekte worden overgedragen. De schatting is dat slechts 5% van de geïnfecteerde honden ziek zullen worden. Ook kan het soms lang duren (2 – 5 maanden) voordat de ziekte optreedt. Ook katten kunnen een infectie met de Borreliabacterie oplopen. De kans dat zij hierdoor ziek worden is echter heel klein tot nihil.

Symptomen

Als een dier ziek is kunnen de symptomen variëren van acute malaise met vermoeidheid, slechte eetlust en koorts tot wisselende kreupelheid met stijve bewegingen en gezwollen gewrichten. Infiltratie van de bacterie in andere organen zoals de nieren, de lever, de hersenen, het hart en de milt kunnen andere symptomen veroorzaken.

Diagnose

Het stellen van de diagnose is niet eenvoudig. Naast verdenking op de ziekte vanwege aanwezigheid van verschillende symptomen en een (zware) blootstelling aan teken, wordt de diagnose gesteld door verschillende laboratoriumtesten.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een antibioticumkuur van een maand. Helaas is de infectie niet altijd volledig te elimineren, wat tot gevolg heeft dat de symptomen later kunnen terugkomen.

PREVENTIE!!

Preventie is de belangrijkste manier om een Borrelia- infectie te voorkomen. Zo goed mogelijk vermijden van tekenrijke gebieden, maandelijkse behandeling met een goed tekendodend product en evt. aanwezige teken binnen twee dagen verwijderen.

Voor meer informatie en advies kunt u contact met ons opnemen.