Februari: Gebit van konijn en cavia

Een goed gebit is van levensbelang

Het gebit van konijnen en cavia's is belangrijk voor hun algehele gezondheid. De tanden en kiezen groeien hun hele leven door. Door een juiste stand slijten ze op elkaar af en blijven de tanden en de kiezen netjes op elkaar staan. Als dit niet het geval is, heeft het groot effect op het dier.
Zeewolde-zwolse-diep-dierenarts-blog-gebit-cavia-konijn

Voeding

Door verkeerde voeding kunnen de tanden en kiezen scheef groeien. De tanden kunnen hierbij zelfs langs elkaar heen groeien en krullen in een vergevorderd stadium helemaal om. De kiezen kunnen zogenoemde haken krijgen. Deze haakjes, soms maar heel klein, prikken in de tong of in de wang. Dit kan enorm pijnlijk zijn!

Door de pijn of de verkeerde stand van de tanden en kiezen kan het dier soms niet meer eten. Als een konijn of een cavia niet eet kunnen de darmen stil gaan liggen. Dit is gevaarlijk want hierdoor neemt de eetlust nog verder af en belandt het dier in een neerwaartse spiraal. Vaak zijn de symptomen pas in een laat stadium zichtbaar, wat de genezing moeilijk maakt. Door correctie van het gebit onder narcose, medicatie en dwangvoederen lukt het soms om het dier er bovenop te krijgen. Helaas is het beestje niet altijd meer te redden.

Genoeg reden dus om ook het gebit van konijnen en cavia’s in de gaten te houden!

Actie

* gebitscontrole DOOR DIERENARTS voor 7.50 (u dient hiervoor wel een afspraak te maken)

* 10% korting op gebitscorrectie indien nodig

* 10 % korting op voeding