Openingstijden

MA en WO: 09:00 - 17:00 |19:00 - 20:00
DI, DO EN VR: 09:00 - 18:00

Spoedlijn

24/7 bereikbaar
036-523 64 46

Knaagdier

Voeding

Voor de hamster is voer van één kleur (pelletvoer of biks) het meest gezond. Bij gemengd voer pikken de dieren alleen de lekkere zaden en noten eruit en krijgen op die manier te veel vet en te weinig calcium binnen. Dit kan leiden tot botontkalking.

Ratten zijn alleseters en hebben aanleg om snel te dik te worden. Daarom is het belangrijk om veel fruit en groenten te voeren, aangevuld met granen (bijv. een mengsel van muesli of rijst en een beperkte hoeveelheid rattenvoer).

Lees meer

Een hamster eet 10-12 gram pelletvoer per dag. Dit mag aangevuld worden met stukjes fruit of groente, een stukje ei, een hazelnoot in de schil of een rozijntje. Het voerbakje moet stevig zijn en moet iedere dag worden schoongemaakt. Water moet iedere dag worden ververst. Dit kan in een stevig bakje of in een flesje worden aangeboden. Zoals bekend kunnen hamsters hamsteren: hierbij stoppen ze hun wangzakken vol met voer en nemen dit mee naar hun holletje.

Een rat eet 5-10 gram voer per 100gram lichaamsgewicht per dag. Ze zijn dol op een stukje gedroogd brood, een stukje ei, meloen en vruchtenyoghurt. Het is niet verstandig om ze door de tralies heen te voeren want dan kunnen ze in je vingers bijten. Ze kunnen namelijk niet zo goed zien, maar ruiken daarentegen veel beter! Voer ze daarom uit de hand of uit een bakje. Ratten drinken best veel per dag. Dit kan het best uit een flesje worden gegeven.

 

Huisvesting en Verzorging

Hamsters, zowel de mannetjes als de vrouwtjes, zijn erg vechtlustig en moeten daarom apart gehuisvest worden. Ook een mannetje en een vrouwtje kunnen samen vechten. De kooi moet goed geventileerd en knaagbestendig zijn. Een lage plastic bak met daarop een niet geplastificeerd traliehek is prima. Als de bak te hoog is blijven urineluchtjes langer hangen. De bak moet dan eerder schoongemaakt worden.

Ratten kunnen prima in een groep leven als er maar voldoende ruimte is. Ze vechten onderling zelden. Als er een nieuw dier in de groep komt kan het territorium verdedigd worden en kan er flink gevochten worden. Laat ratten dus aan elkaar wennen op neutraal terrein. Jonge dieren worden o.h.a. beter geaccepteerd dan oudere dieren. Ook voor de rat geldt dat de kooi goed geventileerd moet zijn, dus laag met een niet geplastificeerd traliehek.

Lees meer

Hamsters zijn speels en zijn dol op allerlei dingen die dit gedrag mogelijk maakt. Buizenstelsels, een toiletrolletje, klimspeeltjes, een molentje, alles vinden ze even leuk. Om te slapen hebben ze graag een huisje met een lap of papieren zakdoekje er in. De bodembedekking moet stofvrij zijn en goed absorberen. Reepjes papier of stukjes keukenrol voldoen prima.

Ratten spelen en klimmen graag. Om deze reden hebben ze een grote kooi met veel speelgoed nodig. Takken, buizen, trappen en hangmatjes vinden ze geweldig. Een frettenhok of een grote kamervolière voldoet prima. Ratten houden ook van een huisje met een lapje stof om in te slapen. De bodembedekking moet stofvrij zijn. Papier of beukensnippers zijn zeer geschikt. Omdat ratten zo gevoelig zijn op de luchtwegen is de kooi en de plaatsing van de kooi erg belangrijk. Zet de kooi niet op de tocht en niet bij de verwarming (te droge lucht). Een rat is erg gevoelig voor stress. Verplaats de kooi dus niet voortdurend en verander de inrichting dus ook niet te vaak.

Gedrag

Hamsters zijn nachtdieren. Ze slapen overdag en komen 's nachts tot leven.

Ratten zijn speels en leuk in de omgang met kinderen.

Lees meer

Het feit dat hamsters nachtdieren zijn is niet zo leuk voor kinderen. Overdag kunnen de kinderen er niets mee en 's nachts maakt de hamster lawaai in de kooi (waardoor ze vaak niet op de kamer van het kind kunnen staan). Ook het oppakken van een hamster is niet zonder risiko's. Ze zijn erg snel en kunnen dus snel uit de handen vallen. Daarnaast is het zo dat een hamstertje niet oud wordt. Ze worden meestal maar 2-3 jaar. Er zijn zeker uitzonderingen waarbij het hamstertje een lief, leuk en tam beestje is dat opgepakt en geknuffeld kan worden. Een hele goede socialisatieperiode (o.a. handtam maken) vanaf drie weken na de geboorte is dan van groot belang!

Ratten zijn vaak 's avonds het meest actief, maar als ze overdag gevoerd worden en ze het gewend zijn om aandacht te krijgen blijven ze hier graag voor wakker! Ze richten zich op de mensen en houden er an om geknuffeld te worden. Helaas worden ratten ook niet zo oud, gemiddeld 2 - 2 1/2 jaar. Dit kan erg kort zijn voor een kind.