Openingstijden

MA en WO: 09:00 - 17:00 |19:00 - 20:00
DI, DO EN VR: 09:00 - 18:00

Spoedlijn

24/7 bereikbaar
036-523 64 46

Hond

Vaccinatie

Het is verstandig om uw hond te laten vaccineren. Aangezien er tegenwoordig veel discussie is m.b.t. de noodzaak van vaccineren, leggen wij graag uit waarom vaccineren van belang is en hoe vaak het moet worden gedaan.

In de meeste gevallen gaat het bij het vaccineren om het voorkomen van ziekte door virusinfecties. Doordat het dier bij vaccinatie een injectie met het dode of verzwakte virus krijgt, zal besmetting met het echte virus direct herkend worden door het afweersysteem van het dier. Hierdoor komt de afweerreactie meteen op gang en heeft het dier veel minder kans om ziek te worden door de besmetting. Aangezien virussen (nog) niet te bestrijden zijn met medicijnen, is voorkomen veel beter dan genezen.

Lees meer

Wij adviseren het volgende vaccinatieschema
6 weken leeftijd: pup-enting (Parvo, Hondenziekte)
9 weken leeftijd: parvo/weil-enting (Parvo, Ziekte van Weil)
12 weken leeftijd: cocktail-enting (Parvo, Weil, Hondenziekte, Leverziekte)
Op de leeftijd van 1 jaar: cocktail-enting (Parvo, Weil, Hondenziekte, Leverziekte)
Daarna: eens in de 3 jaar de cocktail-enting, de 2 tussenliggende jaren alleen de Ziekte van Weil.

Extra vaccinaties voor speciale omstandigheden
Pension: kennelhoest-enting (ook bij verhoogde kans op besmetting buiten het pension)
Buitenland: rabiës-enting (hondsdolheid, per land verschillende eisen)

Vaccinatie afgestemd op het individuele dier!
Tot slot moet worden opgemerkt dat er in bepaalde gevallen afgeweken kan worden van het vaste vaccinatieschema. Elk dier is verschillend en heeft zijn eigen leefomstandigheden en ziektegeschiedenis. Dit nemen wij altijd mee in de beslissing of vaccinatie op dat moment wel zinvol is en, indien positief, welk vaccin dan het beste aansluit bij de situatie van het dier.

Chippen

Puppies en geïmporteerde honden
Vanaf 1 april 2013 is het verplicht om puppies geboren in Nederland binnen 7 weken na geboorte te laten chippen. Binnen 8 weken na geboorte moeten ze ook zijn geregistreerd. Voor geïmporteerde honden van alle leeftijden(!) geldt dat zij binnen twee weken na aankomst moeten zijn geregistreerd. Deze honden moeten voordat ze Nederland binnen komen al zijn gechipt.

Lees meer

De regel is ingesteld om malafide hondenhandel en -fokkerij aan te pakken. Ook bij verwaarlozing, mishandeling of evt. achterlaten van een dier kan de eigenaar worden opgespoord. Het voordeel voor u als eigenaar is dat uw hond bij vermissing grotere kans heeft om bij u terug te komen. In verband met de privacywet moet u bij gebruik van de chipcode voor dit laatste doel toestemming geven.

De microchip is rijstekorrel-groot en wordt m.b.v. een injectienaald onder de huid van uw dier geplaatst. De chip heeft een unieke cijfercode die wordt gekoppeld aan uw gegevens en wordt opgeslagen bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG).
Het chippen van uw dier is een kleine ingreep die al op jonge leeftijd gedaan mag worden. Het is net als het toedienen van een injectie alleen dan met een iets dikkere naald. Met een koekje er bij merkt het dier er bijna niets van!

Juni Actiemaand!
De maand juni staat ieder jaar in het teken van het chippen. Dan geldt er een speciaal actietarief! Houd de nieuwspagina van de site daarom goed in de gaten.

Wormen

De spoelworm en de lintworm zijn de meest voorkomende wormsoorten bij de hond en de kat in Nederland. Bijna elk dier maakt wel eens een besmetting door, hoewel dit bij het volwassen dier niet altijd duidelijk herkenbaar is. Vooral jonge dieren zijn erg gevoelig voor worminfecties; hun algehele conditie vermindert en hun groei wordt belemmerd. In ernstigere gevallen kunnen ze sterk vermageren (ondanks bol ‘worm’buikje) en krijgen ze diarree. Volwassen dieren hebben minder duidelijke klachten; soms een minder goede algehele conditie, doffere vacht en wat dunnere ontlasting dan normaal. Soms jeuk aan de achterhand, bij de anus. Soms is er, ondanks een worminfectie, niets aan de buitenkant aan het dier te zien. Een worm die we steeds vaker zien is de longworm. Deze kan zeer gevaarlijk zijn, ook voor het volwassen dier. De hartworm komt nu allen in het buitenland voor. als u op vakantie gaat moet uw hond volgens een speciaal schema met een speciaal middel beschermd worden.

Lees meer

Ontwormingsschema

Pup: Leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken. Daarna iedere maand tot de leeftijd van een half jaar. Daarna iedere 3 maanden.
Volw. hond: Minimaal 4 keer per jaar. Als u wormen ziet, vaker behandelen en alle dieren tegelijk (ook evt. katten in huis)!
(Fok-)teef: Vóór de loopsheid waarin ze wordt gedekt. Na de geboorte gelijk met de pups (vanaf 2 weken).

Producten
Er zijn zeer veel producten beschikbaar ter bestrijding van worminfecties. Tabletten, pasta’s, producten voor over het voer, injecties, spot on’s; allemaal mogelijkheden om uw hond zo goed mogelijk te beschermen!

Parasieten

Vlooien
Door de milde winters en de centrale verwarming in huis, bestaat de kans op een vlooienbesmetting het hele jaar door. Door de hogere temperaturen in het voorjaar, de zomer en het najaar is de kans op besmetting in deze periode natuurlijk het grootst.
Eén vlo legt gemiddeld 20 eitjes per keer. Deze eitjes groeien uit tot larven en poppen. Het grootste deel van de vlooienbesmetting is daarom niet de vlo zelf, maar de vele eitjes, larven en poppen die zich in de omgeving van het dier bevinden (ligmand, vloerbedekking, plinten, enz.). Ze kunnen daar weken, maanden tot een jaar overleven om vervolgens uw huisdier weer te besmetten.

Lees meer

Vlooien veroorzaken vooral jeuk, wat leidt tot korstjes doordat het dier zich gaat krabben. Bij een vlooienallergie is de hond allergisch voor het speeksel van de vlo dat wordt ingespoten tijdens het bloedzuigen. Dit kan zelfs bij een lichte vlooienbesmetting een heftige ontstekingsreactie van de huid geven met zeer veel jeuk!
Bij jonge dieren kan een uitgebreide vlooienbesmetting leiden tot bloedarmoede. Vlooien kunnen ook lintworminfecties overbrengen.
Alle nadelige gevolgen die een vlooienbesmetting met zich meebrengt zijn goede redenen om uw hond te beschermen tegen vlooien. Als u meerdere huisdieren hebt, moet u ze allemaal tegelijk behandelen! Tevens moet u ze goed ontwormen. Er bestaan veel verschillende producten met verschillende werkzaamheid. Afhankelijk van de situatie en ernst van besmetting moet het juiste behandelplan worden ingezet.

Teken
Een besmetting met teken kan plaatsvinden als uw hond zich begeeft in bossen, kreupelhout of lang gras. Als het dier langs loopt laat de teek zich vallen en hecht zich in de huid vast. Een teek nestelt zich diep in de huid van uw hond en zuigt daar bloed. Dit kan een lokale ontstekingreactie veroorzaken, wat er soms uitziet als een klein bultje. Daarnaast kan een teek besmet zijn met een bacterie (Borrelia) die de ziekte van Lyme veroorzaakt (bij hond, kat en mens). In Midden- en Zuid-Europa komt een teek voor die Babesiose (bloedziekte) kan overbrengen. Sinds kort is de teek die Babesia kan overdragen ook in Nederland gesignaleerd, behandel en controleer dus extra goed tegen teken! Honden worden ernstig ziek van Babesiose, behandeling is altijd noodzakelijk!
Als u een teek ziet bij uw hond, kunt u die met een tekenpincet verwijderen, door hem met kop en al beet te pakken en een ronddraaiende beweging te maken. Als u blijft draaien laat hij vanzelf los, u hoeft dan nauwelijks te trekken. In ieder geval moet u hem niet ‘gewoon’ los trekken, dan blijft de kop met poten zeker zitten! Gebruikt nooit alcohol om de teek “te verdoven”, dit werkt averechts en geeft meer ontsteking. Als u teken binnen 48 uur van uw hond verwijdert, kunnen ze geen ziekten overbrengen. Naast het gebruik van goede producten, is het dus altijd verstandig uw dier na een (bos-)wandeling goed te controleren op teken.

Mijten
PUPPY-SCHURFT. Puppies kunnen besmet zijn met de Demodex-mijt, dit noemen we puppy-schurft of jonge-honden-schurft. De besmetting vindt al in het nest plaats. Vooral de kort gladharige rassen zijn hiervoor gevoelig. Bij teefjes die de infectie als pup hebben doorgemaakt kunnen soms opnieuw klachten ontstaan tijdens de loopsheid. Bij verminderde weerstand kunnen volwassen honden ook besmet raken.
Als eerste symptoom zien we kale plekjes op de vacht, zonder jeuk of pijn, meestal aan de kop, oren of voorpoten. Als er geen behandeling wordt ingesteld kan de infectie zich over het hele lichaam uitbreiden, met ontsteking en jeuk van de huid. Microscopisch onderzoek van enkele huidafkrabsels is nodig om de diagnose te bevestigen.
Behandeling vindt plaats gedurende 4-6 weken met wekelijkse wassingen of maandelijkse spot on’s. Indien de klachten heel ernstig zijn, duurt de behandeling langer en moet soms aanvullende therapie (antibioticum) worden gegeven.
OORMIJT. Zowel honden, katten, konijnen en fretten kunnen besmet zijn met oormijt (Otodectes). In bijna alle gevallen geeft dit heftige jeuk aan de oren en veel schudden met de kop. Met behulp van de otoscoop kunnen de mijten in de gehoorgang gevonden worden, je ziet ze bewegen! Vaak is er veel vies en zwart oorsmeer aanwezig. Behandeling vindt plaats met pipetten in de nek om de mijten te doden, aangevuld met zalf in de oren ter bestrijding van de ontsteking en heftige jeuk in de gehoorgang.
LET OP: oorzalf mag nooit zo maar gebruikt worden en niet elke oorontsteking wordt veroorzaakt door oormijt! Altijd moet er onderzoek door de dierenarts worden gedaan om de oorzaak van de ontsteking vast te stellen en de gehoorgang van het dier te beoordelen. Oorzalven zijn namelijk zeer toxisch voor het oor, als het trommelvlies beschadigd is. In dit geval kan de zalf een blijvende scheve kopstand en doofheid veroorzaken. Bovendien zijn sommige zalven toxisch voor bepaalde diergroepen en heeft elke zalf zijn eigen werkzaamheid. Er zijn vele oorzaken voor een oorontsteking, en afhankelijk van de oorzaak wordt het juiste middel ingezet.
SCHILFERMIJT. Deze mijt (Cheylletiella)veroorzaakt schilfers op de huid. Het lijkt alsof uw dier ‘roos’ heeft. Meestal geeft de besmetting geen jeuk. Het is besmettelijk voor mensen. Het dier en de omgeving moeten behandeld worden.
HUIDSCHURFT. Huidschurft (Sarcoptes) komt bij honden) voor. De mijten graven zich diep in de huid en zijn zelfs met microscopisch onderzoek lastig te vinden! Een besmetting geeft veel jeuk en is besmettelijk voor andere dieren (en mensen). De dieren moeten behandeld worden met een spot on tegen schurftmijt.

Buitenland

In het buitenland spelen andere parasieten een rol dan hier in Nederland. Niet alle ‘buitenlandparasieten’ worden hier besproken. Als u naar het buitenland gaat met uw huisdier, is het verstandig van te voren na te vragen welke behandelingen tegen parasieten en vaccinaties nodig zijn voor het desbetreffende land.
Als u met uw dier naar het buitenland gaat, gelden er per diersoort en per land verschillende maatregelen die u moet treffen. Hieronder vindt u alle zaken waar u van te voren aan moet denken. Het is verstandig om (ruim) voor vertrek contact met ons op te nemen, om alle eisen en eventuele ziekterisico’s te bespreken. We hebben een lijst met eisen van alle landen op de praktijk liggen, zodat u met een gerust hart en optimaal voorbereid naar het land van bestemming kunt vertrekken!
 

Lees meer

Hondsdolheid (Rabiës)
Honden, katten en fretten moeten tegen hondsdolheid worden gevaccineerd. Deze vaccinatie is verplicht voor elk uitstapje naar het buitenland, of dit nu een lange vakantie is naar een verre bestemming of een dagtripje naar Antwerpen. Binnen de EU, is de vaccinatie tegenwoordig drie jaar geldig.
Tot voor kort moest er voor vertrek naar een aantal landen (Verenigd Koninkrijk, Zweden, Noorwegen, Ierland, Malta, Turkije en veel landen buiten de EU) bloedonderzoek worden gedaan, na het geven van de vaccinatie. Dit was nodig om de antilichaamtiter tegen hondsdolheid te bepalen. Er bestond dan ook een lange wachttijd voordat u na een van die landen kon vertrekken. Tegenwoordig is het bloedonderzoek niet meer vereist en kunt u na de Rabiësvaccinatie 'gewoon' naar desbetreffende landen vertrekken. Natuurlijk blijft de wachttijd van 3 weken, die voor alle landen geldt, wel bestaan.

Elk dier moet gechipt zijn of een leesbare tatoeage hebben. Tegenwoordig worden dieren alleen nog maar gechipt, maar een tatoeage die in het verleden is gegeven, is wel geldig. Het chipnummer of tatoeagenummer moet vermeld staan in het paspoort. De chip of tatoeage moet zijn in-/aangebracht, voordat (of op hetzelfde moment dat) de vaccinatie tegen hondsdolheid wordt gegeven.
Het dier moet in het bezit zijn van een geldig Europees Dierenpaspoort waarin alle vaccinaties, behandelingen en gegevens van het dier staan vermeld, voorzien van handtekening en stempel van de dierenarts.

Voor sommige landen geldt een verplichting tot lichamelijk onderzoek en ontworming door de dierenarts, binnen een vastgesteld aantal dagen voor vertrek. Dit onderzoek, de datum en het ontwormmiddel moet in het paspoort worden vermeld en voorzien zijn van stempel en handtekening van de dierenarts. U kunt ons het beste even bellen om te vragen of dit ook voor uw vakantieland geldt.

In sommige landen (bijv. Frankrijk) geldt een verbod of speciale eisen op de invoer van bepaalde rassen. Het betreft hier o.a. (kruisingen van) de Pitbull Terriër, de Fila Brasileiro, de Tosa Inu, de Dogo Argentino, de Mastiff, de Boerbull en de American of Engelse Staffordshire Terriër. Sommige rassen mogen een land wel binnenkomen, maar alleen onder bepaalde voorwaarden: bijvoorbeeld aangelijnd en gemuilkorfd. In Duitsland moeten honden met een lichaamsgewicht van meer dan 20kg of een schofthoogte (schouders) van meer dan 40cm altijd zijn aangelijnd en moeten de eigenaren in het bezit zijn van een muilkorf!
Dit zijn enkele voorbeelden, informeer voor vertrek naar de speciale eisen van uw vakantieland.

Parasieten.
Teken: In het buitenland kunnen teken verschillende, soms levensbedreigende, ziekten overbrengen! Naast de ziekte van Lyme, kan ook Babesia of Ehrlichia worden overgebracht. Preventie met goede tekenband of Spot-On.
Hartworm: Vooral in Midden en Zuid-Europa en Noord Italië kunnen mugjes larven van de hartworm (Dirofilaria Immitis) overbrengen in de bloedbaan van de hond of kat. Deze larven kunnen zich ontwikkelen tot volwassen wormen in het hart van uw huisdier. Een besmetting is lastig te bestrijden en kan fataal verlopen. Preventie met Spot-On of tabletten.
Zandvliegjes: Vooral in de landen rond de Middellandse Zee en in Latijns Amerika kunnen zandvliegjes de ziekte Leishmania overbrengen. Een ernstige, soms fataal verlopende ziekte. Preventie met speciale halsband of spot on.
Vossenlintworm: De vos is de normale gastheer van deze lintworm, maar ook honden en katten kunnen besmet raken. Zij ondervinden echter weinig last van deze lintworm. Bij mensen die besmet raken met de vossenlintworm (via aaien van besmette honden/katten, eten van besmette bosvruchten of contact met levende/dode vos) kan een ernstige aantasting van de lever ontstaan, die fataal kan verlopen. Vooral in centraal Europa en een deel van Frankrijk. Preventie met het juiste ontwormingsmiddel.

Afhankelijk van het land en gebied waar u naar toe gaat, is het van belang voor de veiligheid van uw huisdier om de juiste combinatie van antiparasitica te gebruiken. Voor het maken van de juiste keuze zijn we u graag van dienst!

Reisziekte.
Reisziekte is een veel voorkomend probleem, vooral bij honden. De symptomen variëren van braken, kwijlen, onrustig gedrag, angst en trillen. Tot voor kort waren er niet veel middelen op de markt om deze vorm van misselijkheid en braken tegen te gaan. Er zijn nu tabletten verkrijgbaar die werken op het centrale braakcentrum, zonder het dier suf te maken. Het zijn dus geen tranquillizers! U kunt de tabletten van te voren geven en ze zijn minimaal 12 uur werkzaam. Vraag ons gerust om meer informatie. Naast deze tabletten zijn er tabletten op de markt die misselijkheid en het braken zelf doen afnemen en 6-8 uur werkzaam zijn. Ook kan een rustgevende spray of halsband met feromonen uitkomst bieden.
Andere tips zijn: voldoende frisse lucht, gelijkmatige rijvaardighei d, temperatuur in de auto niet te warm/koud, regelmatig pauzeren bij langdurige reizen.

Warmte.
In de zomer is het extra oppassen met de hitte! Sommige rassen hebben hier meer last van dan andere. Vooral de kortschedelige rassen (o.a. bulldog, pekingees, mopshond) en rassen met extreem dikke vacht (o.a. chow chow, new foundlander) zijn erg gevoelig voor de warmte, omdat zij meer moeite hebben om de warmte kwijt te raken dan andere rassen.
In alle gevallen is het van belang de volgende maatregelen te treffen op warme/hete zomerdagen: inspanning vermijden/beperken (zeker op het midden van de dag!), zorgen voor voldoende afkoeling d.m.v. regelmatig water drinken, frisse lucht en afkoeling. U mag uw huisdier ook (onder toezicht) laten zwemmen. Laat u uw huisdier alstublieft NOOIT in de auto zitten, ook niet met ‘zogenaamde open raampjes’! In een stilstaande auto loopt de temperatuur al snel veel te hoog op wat levensbedreigend kan zijn voor het dier!
Bij twijfel: direct koelen (m.b.v. water, natte handdoeken, evt. haren weg scheren als dit mogelijk is) en naar een dierenarts.

Met al deze tips en voorzorgsmaatregelen kunt u genieten van een zorgeloze vakantie.
Wij wensen u en uw dieren een hele fijne en gezonde vakantie toe!!