Openingstijden

MA en WO: 09:00 - 17:00 |19:00 - 20:00
DI, DO EN VR: 09:00 - 18:00

Spoedlijn

24/7 bereikbaar
036-523 64 46

Cavia

Voeding

Ook bij cavia's speelt het juiste voer een grote rol bij de gezondheid van het dier. Aangezien cavia's zelf geen vitamine C kunnen aanmaken moeten ze speciaal caviavoer met extra vitamine C krijgen. Om deze reden is konijnenvoer dan ook niet gechikt voor cavia's! De vitamine C kunnen ze ook krijgen door ze 1/2 tabletje vitamine C 25mg per dag te geven. Drachtige en herstellende cavia's hebben echter de dubbele dosering nodig.

Lees meer

De hoeveelheid droogvoer bedraagt +/- 20 gram voer per kg lichaamsgewicht per dag. U moet niet meer voer geven want dan worden ze te zwaar. Dit heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Het is belangrijk om voer van één kleur te geven. Alleen dan weet u zeker dat het dier alle voedingsstoffen binnen krijgt. Bij gemengd voer pikken ze namelijk vaak de lekkere dingetjes er uit en laten ze de rest liggen. Op deze manier is het voer dat ze binnen krijgen niet compleet. Net als konijnen eten cavia's een deel van hun ontlasting op (caecotrofie). Hierbij gaat het om de zachte keuteltjes welke veel vitamines bevatten.

Hooi van goede kwaliteiet is van groot belang voor de cavia. Een gezonde cavia eet 60-80 keer per dag. Hij knabbelt dus de hele dag door! Hooi is belangrijk voor een goed gebit en voor een goede werking van de darmen. Het hooi moet daarom onbeperkt in het hok aanwezig zijn. Let u er op dat het hooi niet enkel in een ruif of een speelbal zit. Het is wel leuk om mee te spelen, maar het kan zijn dat het beestje het hooi er te moeilijk uit krijgt en er te weinig van binnen krijgt. Naast de ruif en/of de speelbal is het dus verstandig om het hooi ook los in de kooi te doen.

Naast het hooi en de caviakorrels mag het dier dageijks wat groenvoer hebben. Dit kan andijvie, witlof of bijvoorbeeld winterwortel zijn. Ook een schijfje appel, sinaasappel of een stukje paprika vinden ze heerlijk. Dit alles met mate, want anders brengt het de darmen uit balans het kan het dier diarree krijgen.

Gedrag

Cavia's zijn vriendelijke en niet al te moeilijk te houden huisdieren. Het zijn sociale dieren en ze leven graag in groepsverband. Dit is ook in huiselijke kring goed mogelijk. De combinatie van twee vrouwtjes (zeugjes) of een vrouwtje met een gecastreerd mannetje (beertje) werkt vaak het beste. Twee beertjes bij elkaar is soms mogelijk, mits ze gecastreerd zijn. Als ze van jongs af aan bij elkaar in een kooi zitten (bijv. broertjes), is de kans van slagen ook groter.

Lees meer

Om de mogelijkheid van dracht bij het houden van zeugjes en beertjes tegen te gaan, wordt een cavia wel eens samen gehouden met een konijn. Toch is het voor beide soorten prettiger om met een soortgenoot in een hok te zitten. Cavia's en konijnen spreken namelijk een andere 'taal'. Waar cavia's vooral verbaal communiceren, doen konijnen dit via lichaamstaal.

Cavia's maken geluidjes die variëren van fluitende piepgeluidjes tot knorren. Het betekent dat ze zich op hun gemak voelen. Ook als het etenstijd is laten ze zich duidelijk horen. Als uw cavia zich niet meer laat horen, stil in een hoekje van het hok zit en/of niet of minder eet moet u direct contact met ons opnemen. Dit zijn allemaal symptomen dat er iets aan de hand is waar iets aan gedaan moet worden.

Huisvesting

De kooi voor de cavia moet minimaal 60x80cm zijn. Zorg er ook voor dat die minimaal 35cm hoog is, want ze kunnen anders over de rand heen klimmen. De ideale temperatuur voor een cavia is +/- 20 graden Celsius. Kamertemperatuur is dus prima. Zet het hok nooit in de zon want ze kunnen slecht tegen de warmte. Tocht is ook funest, want hierdoor kunnen ze snel een longontsteking krijgen.

Lees meer

In de kooi hebben ze graag een plekje om zich te verschuilen. Er zijn leuke caviahuisjes te koop die aan de wensen van de beestjes voldoen, maar ook een omgekeerde schoenendoos of houten kistje kan geschikt zijn. Natuurlijk moet u wel oppassen dat het dier er niet aan knabbelt. Denkt u ook aan een goede bodembedekking in de kooi omdat de voetzooltjes van cavia's erg gevoelig zijn. Kranten onderop en daar overheen zaagsel of houtsnippers is een bodem om de pootjes te beschermen.

Cavia's vinden het heerlijk om af en toe vrij in huis te lopen. Het blijven echter knaagdieren dus pas goed op met elektriciteitsdraden. Ze zijn ook niet zindelijk, dus plasjes en keuteltjes laten ze overal lopen/liggen.