Openingstijden

MA en WO: 09:00 - 17:00 |19:00 - 20:00
DI, DO EN VR: 09:00 - 18:00

Spoedlijn

24/7 bereikbaar
036-523 64 46

Diersoort

Dieren vervullen voor mensen een heel speciale rol in hun leven en het is aangetoond dat het hebben van huisdieren goed is voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de mens. De aanschaf van een dier is dan ook iets speciaals! Je neemt niet zo maar “iets” in huis. Een dier vraagt liefde, verzorging en aandacht, maar u krijgt daar dan ook veel voor terug. Allereerst natuurlijk de vraag welk dier u wilt aanschaffen. Hierbij is het van belang dat u zich realiseert dat elke dier een andere aanpak en verzorging vraagt. Om u bij de keus van een dier te adviseren, hebben we hieronder een aantal zaken op een rij gezet.

Binnen elke diersoort bestaan er opnieuw vele mogelijkheden waar u een keuze uit moet maken. Wilt u een mannelijk/vrouwelijk dier, jong/ouder beestje, wel/geen rasdier, wel/geen asieldier, enz., enz. Door al deze mogelijkheden af te wegen kunt u bepalen welk dier het beste bij u en uw situatie past. Voor vragen kunt u natuurlijk altijd bij ons terecht, wij helpen u graag bij het maken van een geschikte keuze!

Hond

De hond staat hoog genoteerd in de lijst van gezelschapsdieren, omdat een hond zich als een echte kameraad van de mens kan gedragen!
Honden leven van oudsher in groepsverband (de roedel) en daarom beschouwt een hond de mensen om hem heen als “de roedel”. Binnen een roedel heerst een rangordepatroon waarbij de hoogste hond bovenaan staat en de laagste hond onderaan. Voor de mens klinkt dit vreemd, voor een hond is dit echter een hele gezonde en zelfs noodzakelijke situatie. Door middel van gedrag, spel en soms gevechten proberen honden hun plaats in de rangorde te behouden dan wel te verbeteren.

Lees meer

Als u een hond in huis neemt, behoort iedereen in huis tot de roedel. Iedereen binnen die roedel doet mee in dit rangordeverhaal. Het is van belang dat u zich dit realiseert als u een hond in huis haalt. Een hond zal namelijk altijd proberen een stapje hogerop te komen in de rangorde, terwijl het voor de veiligheid van de mensen binnen “die roedel” vereist is dat zij boven de hond blijven staan. Dit geldt voor u als eigenaar/eigenaresse, maar ook voor uw partner en eventuele oudere kinderen in huis. Duidelijke grenzen en regels zijn dus belangrijk voor de hond en voor de veiligheid in huis.

U moet hierbij bedenken dat jonge kinderen (zelfs tot een jaar of 10-12, soms nog ouder!) niet in staat zijn, zich “boven” de hond te plaatsen. Vooral bij honden die van nature een wat dominant karakter hebben, kan dit lastig zijn en problemen geven. In de meeste gevallen gaat het gelukkig goed (omdat de hond het kind toch accepteert of omdat het kind geen bedreiging is voor de hond), maar het kan gevaarlijke situaties opleveren. Ons advies is dan ook: het blijven dieren, dus wees alert! Laat (jonge) kinderen nooit alleen met een hond.

Het leuke van een hond is natuurlijk het onderlinge contact dat mensen met honden kunnen hebben. Door het groepsgevoel vormt u echt een eenheid met uw hond. Dit brengt wel met zich mee dat een hond over het algemeen meer behoefte heeft aan gezelschap en meer moeite heeft met alleen zijn, dan bijvoorbeeld een kat.
Natuurlijk moet een hond minimaal drie keer per dag worden uitgelaten. De behoeften hierin kunnen per ras enorm verschillen. Hier moet u wel zin in hebben en tijd voor vrij maken.

Kat

De kat is een leuk en gezellig gezelschapsdier! Natuurlijk is het voor een kat heerlijk om naar buiten te kunnen gaan (dat heeft de voorkeur), maar ze kunnen zich ook goed aanpassen aan een binnenhuissituatie. Als u meerdere katten wilt, is het van belang dat u het aantal katten aanpast aan de hoeveelheid ruimte die ze tot hun beschikking hebben. Dit geldt in meerdere mate voor binnenkatten en heeft te maken met hun oorspronkelijke leefomstandigheden in de natuur.

Lees meer

De kat (leeuw, tijger, enz.) leeft van oudsher solitair, op zich zelf, en niet in roedelverband zoals bij de hond (wolf). Dit heeft tot gevolg dat een kat een andere kat wel accepteert, zo lang hij er maar geen last van heeft. Een soort “gedoog”-beleid! Dit verklaart het feit dat niet elke kat blij is met een tweede kat in huis (stress, plassen in huis, huidproblemen), of dat sommige katten juist beter in hun vel zitten als een andere kat is overleden (verdwijnen van stress-symptomen).

Er wordt gezegd dat katten zich meer hechten en aanpassen aan de omgeving waarin ze leven, dan aan de mensen of dieren met wie ze leven. Ook dit kan te maken hebben met hun solitaire levensstijl. Om deze reden kan een kat redelijk goed alleen zijn. Natuurlijk kunt u geen dagen achter elkaar afwezig zijn zonder dat iemand de kat verzorgt, maar een weekend alleen is mogelijk voor een kat. Natuurlijk moet er dan wel voldoende drinkwater en droogvoer staan.

Bij katten geldt geen rangordesysteem zoals dat het geval is bij honden. U zult hier geen rekening mee hoeven houden in de opvoeding van de kat.

Ook voor katten geldt; laat geen (jonge) kinderen alleen met de kat. Vooral kinderen die net lopen en onverwachte bewegingen maken (naar een kat die bijvoorbeeld ligt te slapen), kunnen in een gevaarlijke situatie terecht komen. Maar ook spontane knuffels van (iets) oudere kinderen worden niet altijd door elke kat gewaardeerd. Voor alle dieren geldt: het blijven dieren, dus wees alert!

Konijn

Het konijn is een schattig uitziend beestje, met een hoog knuffelgehalte. Dit is de reden dat veel mensen het diertje aanschaffen voor kleine kinderen. Helaas leidt dit nog al eens tot teleurstellingen. Dit komt omdat konijnen niet altijd even knuffelig zijn als hun uiterlijk doet vermoeden.

Lees meer

Natuurlijk bestaan er echte knuffelkonijnen, maar er zijn ook beestjes die wat pittiger in gedrag zijn en daarom moeilijker te hanteren. Met name hun sterke achterpoten en bokkensprongen maken het lastig (en ook een beetje griezelig) om ze op te tillen. Bovendien kan een verkeerde manier van optillen leiden tot een rugbreuk, dus dat maakt het soms nog moeilijker. Aaien gaat dan meestal nog net, maar meer dan dat wordt het vaak niet en dat vinden de meeste mensen (en kinderen) erg jammer. Begrijpelijk, maar wel verklaarbaar.
Konijntjes zijn heel sociaal levende dieren en zitten graag bij elkaar. Het is daarom beter voor het dier om twee konijntjes tegelijk te nemen, mits het hok groot genoeg is en ze aan elkaar gewend zijn. Houdt wel rekening met de kans op voortplanting, dus let goed op het geslacht van de dieren of laat de vrouwtjes (voedsters) en/of de mannetjes (rammen) castreren. Als u twee rammen bij elkaar wilt zetten moeten ze in ieder geval gecastreerd worden, anders loopt het uit op vechtpartijen.

Cavia

De cavia is naast het konijn een zeer geliefd huisdier voor kleine kinderen. Het voordeel van cavia’s is dat ze over het algemeen iets vriendelijker zijn en daarom wat makkelijker te verzorgen. Bovendien is het optillen van een cavia niet zo moeilijk (en gevaarlijk voor de rug) als bij het konijn. Maar ook hier geldt dat het belangrijk is om het dier zowel aan de voorkant als aan de achterkant (kontje) ondersteunen.

Lees meer

Een cavia kan niet springen en een val is dan ook zeer gevaarlijk voor het beestje. Houdt hier rekening mee!
Het zijn sociale dieren die graag met meerdere dieren bij elkaar leven. Dit is goed mogelijk in een voldoende groot hok. Wel moet u dan letten op de voortplanting en/of eventuele vechtpartijen (mannetjes). Castratie van de vrouwtjes en/of de mannetjes biedt dan uitkomst.
Cavia’s kunnen net als de mens geen vitamine C aanmaken. Zij zijn hiervoor volledig afhankelijk van het voer, dat extra vitamine C moet bevatten. U kunt de vitamine C ook geven in de vorm van groente, fruit of tabletjes. Om deze reden is konijnenvoer niet geschikt voor cavia's.

Knaagdier

Er zijn natuurlijk veel verschillende knaagdieren die als huisdier worden gehouden. De dieren die we het meest op de praktijk zien zijn de hamster en de rat. Over beide dieren willen we u kort iets vertellen.

Lees meer

De hamster is een leuk beestje en niet al te moeilijk om als huisdier te hebben. Er zijn verschillende soorten, o.a. de syrische goudhamster en de chinese dwerghamster. De syrische goudhamster is er in de kleuren crème, wit en bont en er is ook een langharige variant. De chinese dwerghamster heeft een grijsbruin gestreepte vacht. Hamsters zijn echte nachtdieren. Ze slapen overdag en worden 's nachts pas actief. Dan maken ze lawaai met het rennen door het molentje en met het scheuren van bijv. papier. Overdag kunnen ze echt niet wakker gemaakt worden want dan schrikken ze en kunnen ze bijten. Dit is belangrijk om te weten als u een hamstertje voor een kind wilt aanschaffen.

De rat is een leuk en speels dier. Hoewel ze door veel mensen als eng en een beetje vies worden beschouwd zijn het hele sociale en schone diertjes. Het zijn leuke speelkameraadjes voor kinderen en het is de diertjes aan te leren dat ze komen als ze geroepen worden. Ze zijn vaak 's nachts actief, maar als ze overdag gevoerd worden en aandacht krijgen blijven ze graag wakker. De meeste ratten zijn heel vriendelijk en bijten niet, ze houden er juist van om opgepakt te worden.

Fret

De fret is een dier dat steeds populairder wordt in Nederland. Het is een enthousiast, leergierig en speels beestje dat wel wat aandacht en verzorging vraagt. Ze kunnen goed in een voldoende grote kooi leven, maar moeten minimaal een uur buiten de kooi kunnen rennen en spelen.
Fretten kunnen goed met elkaar samen leven en ook met honden en/of katten kan het heel goed gaan. Alleen met konijnen, cavia’s of vogels gaat het niet goed, omdat fretten van oudsher jagers zijn! Hier moet u rekening mee houden bij de aanschaf van een fret.

Lees meer

Een nadeel van fretten is dat ze een (zeer) sterke lichaamsgeur hebben. Vooral bij mannetjes is dit het geval. Deze geur verdwijnt overigens voor het grootste deel na castratie.
Vrouwtjesfretten worden voor het eerst loops in het voorjaar, volgend op hun geboorte. Ze kunnen dan wel 6 maanden loops blijven als ze niet gedekt worden! Door de hormooninvloed heeft dit een uitputtende werking op het beenmerg waardoor ze ziek kunnen worden. Het is daarom belangrijk om van te voren te bedenken of u een nestje wilt of niet. Als u geen nestje wilt is het van belang voor de gezondheid van het vrouwtje, haar voor de eerste loopsheid te laten castreren.
Zoals gezegd zijn het leuke en speelse diertjes, maar vragen extra aandacht m.b.t. de verzorging en hun gezondheid.

Vogel

Het is lastig om een algemeen verhaal op te stellen over vogels. Er zijn veel verschillende vogels en allemaal hebben ze hun eigen specifieke behoeften en vragen ze een op het dier afgestemde verzorging. Als u graag een vogel wilt, laat u dan (zeer) goed informeren over wat de vogel nodig heeft en welke speciale maatregelen u moet treffen voor het desbetreffende dier.

Lees meer

Al lijkt het misschien gemakkelijk om een vogel(-tje) in huis te hebben, dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Sommige vogels zijn sterk gericht op het ‘hebben’ van een partner en richten zich hierbij volledig op de eigenaar als ze alleen in een kooitje zitten. In extreme gevallen pikken ze zich helemaal kaal bij het vertrek van “de partner”. Een lastig probleem dat niet eenvoudig is op te lossen.
Een ander onderbelicht vraagstuk bij vogels is de voeding. Veel vogels ontwikkelen met de jaren een tekort aan voedingsstoffen met verschillende klachten tot gevolg. Vaak wordt wel volledig voer aangeboden, maar pikken ze alleen die dingen er uit die ze lekker vinden zodat er op (lange) termijn toch tekorten ontstaan.
Ziekte is bij vogels niet altijd gemakkelijk te herkennen. Vaak merkt u als eigenaar pas laat op dat er iets aan de hand is, omdat een vogel weinig laat zien als hij ziek is. De reden hiervoor is dat een zieke vogel in de natuur snel gepakt kan worden, zodat het beter is om zo weinig mogelijk symptomen te laten zien. Sommige vogels gaan zelfs meer eten op het moment dat ze ziek zijn! Enkel en alleen om hun ziek zijn te “compenseren”. Houd hier rekening mee en wacht niet te lang als u twijfels heeft over de gezondheid van uw vogel.
Vogels zijn leuke en bijzondere dieren, die wel de juiste aandacht en verzorging nodig hebben! Als dit allemaal in evenwicht is kunt u jarenlang plezier hebben van een mooie en gezonde vogel.