Een kerstverhaal

Kerst is een feest om met elkaar te vieren en een feest om stil te zijn in de drukte van alledag. Voor mij betekent het stil staan bij het gevoel van saam- horigheid op kleine en grote schaal. Gezin, familie, vrienden, kennissen, een steeds groter wordende kring van mensen van wie je houdt, bij wie je je betrokken voelt en voor wie je op een bepaalde manier zorg draagt. Kerst vind ik speciaal omdat het lijkt alsof de hele wereld dit tegelijk doet. Wereldwijd wordt het gevoel gedeeld van samen zijn, zorgen voor elkaar en liefde geven aan elkaar. Even lijkt de wereld stil te staan en een te zijn met elkaar.
Zeewolde-zwolse-diep-dierenarts-blog-kerst-een-kerstverhaal

Als dierenarts heb ik een zorg- en dienstverlenend beroep. Niet alleen mijn liefde en zorg voor dieren, ook mijn behoefte om mensen te helpen heeft mij voor dit vak doen kiezen. Mensen helpen die bezorgd zijn over de gezondheid van hun huisdier. Mensen advies geven over het verzorgen van hun huisdier. Mensen ondersteunen bij het afscheid nemen van hun huisdier. Mensen aandacht geven. Allemaal voorbeelden waarbij het contact met het dier, maar vooral ook met de eigenaar van het dier een grote plaats inneemt. Gek genoeg moet een dierenarts daarom misschien wel meer van mensen dan van dieren houden.

Als kind had ik het idee dat wanneer ieder mens met zijn rechterhand de linkerhand van een ander zou pakken, niemand meer alleen of eenzaam hoefde te zijn. In mijn hoofd maakte het niet uit dat er oceanen, bergen of woestijnen waren. Dat was allemaal te overbruggen, daar zouden oplossingen voor zijn. De kring mocht ook niet gesloten worden voordat iedereen aan de beurt was geweest, anders zou het niet werken. Het was een mooi idee. Idealistisch, ik wist dat het niet kon, maar vond dat het moest kunnen als iedereen het maar wilde. Nog steeds streef ik de symboliek ervan na. Niemand mag alleen zijn, iedereen moet iemand hebben bij wie hij terecht kan en iedereen moet iemand hebben om van te houden.

Ik weet het, het is een beetje een zoet verhaal geworden, maar zoetigheid hoort nu eenmaal bij kerst. Daarbij denk ik dat het niet erg is om de wereld in gedachten een beetje mooier te maken dan zij in werkelijkheid is. Een positieve instelling is altijd goed. Kerst vind ik een mooi moment om hierin te blijven geloven.

Ik wens u een fijne kerst. Samen, met elkaar, in goede harmonie.

Voor 2017, hand in hand, poot in poot het nieuwe jaar tegemoet!

Veel liefde, gezondheid en geluk voor u en uw huisdieren!