Openingstijden

MA / DO: 09:00 - 17:00 |19:30 - 20:30 
VR: 09:00 - 18:00

Spoedlijn

24/7 bereikbaar
036-523 64 46

 

Vuurwerkangst

15-11-2018

 

Hoewel december voor velen van ons een feestmaand is met veel gezelligheid en warmte, is dit niet voor alle dieren het geval. Door de aanwezigheid van vuurwerkangst wordt de maand december voor sommige dieren (en hun eigenaar) een ware nachtmerrie! Angstig onder de tafel zitten, wegkruipen onder het bed, beven over het hele lijf, niet meer naar buiten willen om hun behoefte te doen; het zijn verschijnselen die al bij de eerste knal in december, soms tot ver in januari kunnen optreden. Het is een regelmatig voorkomend probleem dat een specifieke en zorgvuldige aanpak van de eigenaar vraagt.

 

Hieronder volgen de verschillende mogelijkheden in therapie en behandeling. Afhankelijk van de ernst van de vuurwerkangst zal het nodig zijn één of meerdere middelen in te zetten.

 

1). GEDRAG

De manier waarop u uw huisdier dat angst vertoont behandelt is een belangrijk deel van de ‘therapie’. Het bevestigen dan wel negeren van bepaald gedrag speelt een grote rol in het ontstaan en onderhouden van gewenst of ongewenst gedrag. In het geval van vuurwerkangst mag u uw huisdier best wat aandacht geven, laat zien dat u er bent maar u moet dit niet overdrijven. Een dier dat zich bijvoorbeeld terugtrekt onder de tafel mag daar best blijven zitten. Dit is veilig en voelt goed voor het dier. Het heeft geen zin om het dier te straffen voor het angstgedrag, dit werkt averechts. Als u rustig bent en vertrouwen uitstraalt, voelt het dier zich beter op zijn gemak.

 

2). NATUURLIJKE PRODUCTEN VOOR HET DIER.

Er zijn verschillende natuurlijke producten op de markt die u kunt inzetten bij vuurwerkangst. Ze lopen uiteen van homeopathische middelen, Bachbloesem-remedies en natuurlijke voedingsupplementen.

  • Tabletten op basis van L-Theanine, een van nature rustgevende stof uit groene thee. Zowel voor de hond als voor de kat. U moet hier 1-2 maanden van tevoren mee beginnen. Deze tabletten zijn ook heel geschikt om dieren die nog geen angst hebben de maanden door te laten komen, bijv. puppies of jonge dieren voor wie het 'de eerste oud&nieuw' is.

De volgende 3 producten kunnen heel goed samen gebruikt worden, in de aangegeven volgorde:

  • Rustcompositum: Kalmeert en ontspant en maakt het dier beter ‘aanspreekbaar’ en hierdoor beter ‘trainbaar’. Starten vanaf +/- 1 december. Rond oudejaarsavond kan de dosis in alle veiligheid tot 3x worden opgevoerd, tot het dier merkbaar rustig wordt.
  • Puur Nervositeit: Bij angst voor onverwachte (harde) geluiden en onrust door luchtdrukverschil (bijv. onweer). Starten vanaf 15 december.
  • Bach Rescue Remedy: Een spray voor op de tong of druppels voor door het drinkwater. Het werkt onmiddellijk in acute stresssituaties. Geven op de dag(-en) zelf.

 

3). NATUURLIJKE PRODUCTEN VOOR HET HUIS/DE OMGEVING.

Om de sfeer in de directe omgeving van het dier aangenamer te maken en de angstgevoelens van het dier te verminderen, kan een verdamper, spray of halsband worden gebruikt. De geruststellende werking van deze producten berust op het vrijkomen van zgn. feromonen. Moederdieren scheiden deze feromonen vlak na de geboorte van de pups en kittens uit om de dieren gerust te stellen. Op volwassen leeftijd herkennen de dieren deze geurstoffen en reageren ze opnieuw op de geruststellende werking.

 

4). GEDRAGSTHERAPIE EN TRAINING VAN HET DIER.

Door middel van gedragstherapie of training kan elke vorm van gedrag in een bepaalde richting worden gestuurd. Ook vuurwerkangst kan op deze manier worden behandeld. U kunt dit doen in samenwerking met erkende dierengedragstherapeuten. Wij kunnen uw huisdier hiervoor verwijzen.

 

5). VUURWERK-CD

Specifiek voor vuurwerkangst bestaat er een “vuurwerk-CD” die u van dienst kan zijn bij het ‘behandelen’ van uw dier thuis. Door de vuurwerkgeluiden op de CD kunt u uw dier langzaam aan deze geluiden laten wennen. U begint met de CD heel zacht te zetten (bijna onhoorbaar) en laat het geluid in de loop van de weken steeds verder toenemen.

 

6). KALMERINGSTABLETTEN.

Tot slot is het natuurlijk mogelijk om uw huisdier kalmeringstabletten te geven.

Bij ernstige gevallen van vuurwerkangst is medicatie met kalmeringstabletten niet altijd te voorkomen. Ook als het niet gelukt is van te voren te starten met de eerder genoemde middelen en methoden, zijn kalmeringstabletten het alternatief. Tegenwoordig kunnen we gebruik maken van een kalmeringstablet met een grotere angstremmende en een minder slaapverwekkende werking. Wij verstrekken de tabletten met zorgvuldige tekst en uitleg, zodat er geen onnodige risico’s voor uw dier optreden.