Openingstijden

MA / DO: 09:00 - 17:00 |19:30 - 20:30 
VR: 09:00 - 18:00

Spoedlijn

24/7 bereikbaar
036-523 64 46

 

Vogelgriep

 

16-11-2016

Dodelijke variant
De dode wilde watervogels die de afgelopen dagen bij het Wolderwijd zijn aangetroffen, waren besmet met de zeer besmettelijke dodelijke variant van de vogelgriep H5N8. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vandaag gemeld.  Afgelopen weekend werd al bekend dat de dieren met vogelgriep besmet waren, maar nog niet om welk type het ging

Besmettelijk
Het H5N8-type virus is erg besmettelijk voor watervogels, kippen en kalkoenen. De ziekte verspreidt zich via de uitwerpselen van zieke dieren. Het ministerie van Economische Zaken heeft extra maatregelen getroffen om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. Om pluimveebedrijven te beschermen, geldt een ophokplicht en mogen stallen met pluimvee niet meer door buitenstaanders worden bezocht. Op deze manier moet voorkomen worden dat ontlasting van besmette watervogels bij pluimvee terechtkomt. Ook gelden er extra strenge hygiënemaatregelen op boerderijen. Bezoekers van kinderboerderijen en dierentuinen mogen niet meer in contact komen met de vogels. Naast deze maatregelen geldt een verbod op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels door hobbydierhouders en is er een jachtverbod op watervogels.

De eerder door vogelgriep getroffen landen Duitsland, Hongarije en Oostenrijk hebben inmiddels maatregelen zoals het ruimen van vogels en de instelling van een vervoersverbod getroffen, om verspreiding te voorkomen.

Gevaar voor mensen
De H5N8-variant van vogelgriep is uiterst besmettelijk voor gevogelte. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kunnen in zeldzame gevallen vogelgriepvirussen overgaan van dieren naar mensen. Wanneer mensen in nauw contact zijn geweest met besmette vogels of langdurig aanwezig waren in besmette stallen lopen ze een risico om ziek te worden. Mensen die ziek worden van vogelgriep ervaren lichte griepverschijnselen, zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn. In Azië zijn er echter verschillende typen vogelgriepvirus die bij mensen heel ernstig kunnen verlopen.

Tot nu toe zijn er volgens het RIVM geen ziektegevallen bekend door H5N8-variant.

 

Dode eend? Melden!
Groepen dode watervogels kunnen gemeld worden bij het waterschap of de NVWA. Zij houden bij waar zieke dieren gevonden zijn en bepalen welke vogels onderzocht moeten worden.