Openingstijden

MA en WO: 09:00 - 17:00 |19:00 - 20:00
DI, DO EN VR: 09:00 - 18:00

Spoedlijn

24/7 bereikbaar
036-523 64 46

Vogel

Voeding

De gezondheid van een vogel valt of staat met het geven van de juiste voeding. Helaas krijgen zeer veel vogels een verkeerd dieet. Een groot deel van de ziektes die vogels kunnen krijgen zijn het gevolg van een verkeerde voeding! De klachten kunnen variëren van veer- en huidproblemen tot een ernstige weerstandsdaling met dodelijke infecties tot gevolg. 

Lees meer

Zadenmengsels zijn geen volledige  voeding voor vogels. Hoewel ze wel als zodanig worden verkocht, krijgen vogels altijd teveel vet en te weinig vitamines en calcium binnen. Dit geeft op den duur ernstige gezondheidsproblemen.

Wij adviseren om vogels als basisvoeding pellets aan te bieden  (bijvoorbeeld Harrison’s Bird Food of Nutribird). Deze pellets worden biologisch-dynamisch geproduceerd en bevatten geen resten van bestrijdingsmiddelen of toegevoegde kleurstoffen. Pellets bevatten alle benodigde voedingsstoffen in de juiste verhouding. Vogels die reeds gewend zijn aan een zadendieet moeten geleidelijk aan worden overgewend op pellets. Te plotseling van dieet veranderen kan leiden tot ernstige problemen, omdat de meeste vogels dan gewoon stoppen met eten.

Voor elke vogel is het goed om naast de basisvoeding wat extra's te krijgen in de vorm van verse groente en wat fruit. Noten en een zeer geringe hoeveelheid zaad kunnen ook af en toe worden aangeboden. Gezonde vogels die een compleet dieet krijgen op basis van pellets hebben geen behoefte aan extra vitamines in de vorm van druppels of poeders.

Gedrag

Vogels zijn gecompliceerde dieren. Voor onervaren personen is het gedrag van een vogel moeilijk 'te lezen'.

Lees meer

Gedragsproblemen kunnen makkelijk ontstaan als een vogel te weinig uitdaging heeft, alleen zit of er een te sterke binding met de eigenaar is. Binnenkort meer informatie.